AK Fenix: OTVORENO MAKETARSKO NATJECANJE „2. FENIX KUP-VUKOVAR“ / 28. OTVORENO PRVENSTVO ZAGREBA U RAKETNOM MODELARSTVU ZA DJECU I MLADEŽ

Ovogodišnje prvo maketarsko natjecanje organizirao je Aero klub „Fenix“ Cerić uz pokroviteljstvo grada Vukovara, 05. lipnja u OŠ Antuna Bauera-Vukovar, pod nazivom „2. Fenix Kup“. Na neki način AK „Fenix“ Cerić otvorio je natjecateljsku sezonu, a zahvaljujući popuštanju epidemioloških mjera odziv maketara bio je vrlo dobar. Natjecanje i izložba maketa organizirana je u športskoj dvorani OŠ A. Bauera-Vukovar koji je izuzetno kvalitetan prostor „kao stvoren“ za natjecanja i izložbe ove kategorije. Natjecanje je službeno počelo zaprimanjem prijava u 9:00h do 11:00h, a nakon toga uslijedilo je otvorenje natjecanja i početak suđenja. Uvaženi gosti bili su: ravnatelj škole g. Zlatko Milić, predstavnik grada Vukovara g. Josip Paloš, predsjednik Županijske zajednice tehničke kulture g. Drago Kraljević, predsjednik maketarskog saveza Hrvatske (IPMS Hrvatska) g. Tomislav Stipanović i posebna gošća gđa. Zdenka Terek glavna tajnica Hrvatske zajednice tehničke kulture sa suradnicima. Organizator je naglasio da je ovakav događaj upriličen po prvi puta u povijesti grada Vukovara, što je potvrdila i gđa. Terek i naglasila da ove godine HZTK obilježava 75 godina rada što ovo natjecanje, kao dio tehničke kulture, uvelike doprinosi toj obljetnici. Nakon pozdravnih govora gostiju, gđa. Terek službeno je otvorila natjecanje. Organizator je propisao 25 službenih kategorija za natjecanje (zrakoplovi 1/72; 48; 32, bojna vozila 1/72; 35, civilna vozila sva mjerila, civilni zrakoplovi sva mjerila, brodovi i podmornice, diorame, itd.), a ukupno je bilo prijavljeno 150 maketa. Nakon ocjenjivanja stručnog sudačkog žirija podijeljene su medalje i nagrade za 1.; 2. i 3. mjesto. Za najbolju maketu (BEST OF SHOW) izabrana je diorama T. Stipanovića iz HUVM-a Zagreb. Za Aero klub „Fenix“ Cerić natjecali su se seniori: Damir Kuterovac, Darko Krajinović, Mate Rapčan i Mato Barišić, a juniore je predstavljao Marko Šimić. AK „Fenix“ Cerić ukupno je osvojio 20 medalja, odnosno skoro trećinu medalja, što govori o vrsnoj kvaliteti njegovih maketara. Podjelu odličja i nagrada izvršili su Drago Kraljević i Darko Krajinović. Nakon službenog dijela podjele nagrada uvaženi gosti su pozdravili sve sudionike ovog natjecanja i zaželjeli da se vidimo ponovo nagodinu na istom mjestu i u još većem broju. 

__________________________

Organizator 43. Kupa Zagreba i 28. Otvorenog prvenstva Zagreba u raketnom modelarstvu za djecu i mladež je Zagrebački zrakoplovno tehnički savez Rudolfa Perešina, a suorganizator HARS i Zagrebačka zajednica tehničke kulture. Domaćin je, kao i svake godine, bio zrakoplovni klub Aerotika-Zagreb. Natjecanje je održano 12. lipnja  na letjelištu kluba domaćina iz Čeha. Vrijeme je bilo idealno za modelare, a teren kvalitetno pripremljen. Modelari su se natjecali u standardnim nacionalnim kategorijama raketa promjera trupa Ø 18 mm, S-3-A rakete s padobranom i S-6-A rakete sa trakom.  Natjecali su se učenici osnovnih i srednjih škola, te klubova: AAD Zadar, AK „Fenix“ Cerić, ARAK Dubrava-Zagreb, RD Zagreb, MK Savica-Zagreb, KMT Dubrava, OŠ F.K.Frankopan-Zagreb, CTK Dubrava, KTKG Garešnica i OŠ Velika Mlaka-Velika Gorica. Za Aero klub „Fenix“ Cerić natjecali su se: Damjan Krajinović, Teo Marjanović i Tia Marjanović, dok su Tony Krajinović i Darko Krajinović bili pomoćnici i voditelji ekipe. Najbolje rezultate postigao je Damjan Krajinović osvojenim četvrtim mjestom pojedinačno i trećim mjestom ekipno. Treba naglasiti da još uvijek traju epidemiološke mjere i da su bile poteškoće u obavljanju treninga što se kod svih sudionika odrazilo na rezultate. Nakon  podjele priznanja domaćin je upriličio zasluženi ručak, a nakon njega natjecatelji su mogli prisustvovati skokovima padobranaca kluba domaćina.