Naselja

Općina Nuštar nalazi se na samom istoku u Vukovarsko – srijemskoj županiji između Vinkovaca i herojskog grada Vukovara, a sastoji se od tri naselja:

Prema zadnjem popisu stanovništva, općina ima 5 977 stanovnika. Do 1991. godine bila je to mirna slavonska općina okružena rijekom Vukom, plodnim njivama i daškom prošlih vremena između zidina Dvorca Khuen Belasi i Crkve sv. Ane sagrađene na ruševinama samostana 1726 godine. Slavonsku idilu, miran i pošten život seljaka, prekinula je tutnjava granata i strah za sutra.  Od  2. svibnja 1991. mještani sela su se spontano skupljali u centru sela, organizirali noćne straže, a oružja je bilo vrlo malo. 23. srpnja 1991. iz susjednog Pačetina poslana je prva granata na Nuštar. 2. listopada 1991. godine naselja Cerić i Marinci pali su pod čizmu agresora. Uslijedili su daljnji napadi i u Nuštar je  5. listopada 1991. godine ušao agresor, no nakon cjelodnevne bitke, mnogih položenih života za slobodu, velikog broja primljenih projektila, Nuštar je obranjen.

I danas, nakon 20. obljetnice obrane, stanovnici Općine Nuštar izuzetnim naporima pokušavaju zaliječiti ratne rane i stvoriti život dostojnog čovjeka. Svake godine u razdoblju od kraja mjeseca rujna do sredine mjeseca listopada, svečano obilježavamo Dane obrane i Dane Općine Nuštar. Iako je to podsjetnik na razaranja i još ne zaliječene rane, svake godine se iznova trudimo raznim događanjima prisjetiti i odati čast onima koji su najzaslužniji što opet slobodno i uzdignute glave  koračamo svojim ulicama. Zgrade su dignute iz ruševina, mlade obitelji naseljavaju općinu. Mnogo se radi na uređenju svih triju naselja, od uvođenja kanalizacije, javne rasvjete, betoniranja staza, izgradnje fontane, biciklističke staze, izgradnje športsko-rekreacijskog centra, uređenju i obnovi kompleksa nekadašnjeg središta velikoga nuštarskog vlastelinstva – Dvorac i veliki perivoj, te mnogi drugi zahvati i radovi koji će svakom stanovniku učiniti ugodnijim život u Općini Nuštar. Ponosni smo vlasnici tri ''Zelena cvijeta'' kao jedno od uređenijih turističkih mjesta kontinentalne Hrvatske i ucrtani smo u kartu većih arheoloških nalazišta, slučajnim pronalaskom Avarskog groblja (kraj 8. i početak 9. stoljeća) od ukupno 205 groba. U naselju Nuštar nalazi se Dom za psihički bolesne odrasle osobe "Nuštar".